מצבים פסיכוטיים

בריאות הנפש היא אחד הדברים הכי חשובים שיכולים להיות לאדם, אבל לצערנו לא כל האנשים יכולים ליהנות ממנה בשלמותה. לא מעט אנשים סובלים ממגוון של הפרעות נפשיות כאלו ואחרות, אשר מוליכות אותם אל עבר חיים מלאי אתגרים, התמודדויות ומכשולים. אנשים שסובלים ממצבים פסיכוטיים כאלו ואחרים, הם אנשים שעלולים לתפוס את המציאות בצורה מעוותת, ובהתאם להתנהג במגוון דרכים שאינן הולמות את הקודים החברתיים, התעסוקתיים והאנושיים. במאמר הקרוב ניכנס קצת יותר לעובי הקורה של מצבים פסיכוטיים, על מנת שנוכל להבין אותם קצת יותר לעומק, ונוכל לנסות לדמיין מה עובר על האנשים שסובלים מהם.

מצבים פסיכוטיים – מה זה אומר בכלל?

מצבים פסיכוטיים הם מצבים שבמסגרתם מאבד החולה קשר עם המציאות. הוא תופס אותה בצורה מעוותת, מצמיד לה פרשנות שאינה שייכת לה, ובהתאם מתנהל בצורה שאינה שייכת למציאות ואף מפרה את הסדר שלה. מצד החברה, מצבים פסיכותיים נתפסים בתור מצבים לא מובנים שאינם הולמים את הנורמות החברתיות, ועל כן אנשים הסובלים ממצבים פסיכוטיים שונים הופכים לא פעם לאנשים דחויים ומורחקים מהחברה.

מצבים פסיכוטיים מביאים לידי ביטוי את הפער הקיים בין המציאות לבין הסובל מהם, במישורים כמו רגשות, תקשורת ועוד. בחלק מהמצבים ניתן לאבחן מצבים פסיכותיים ולהגיע למקור שלהם ולסיבה שלהם, ולעיתים לא ניתן יהיה לאבחן אותם והם יישארו בגדר עמימות לא מוסברת.

את מי מאפיינים מצבים פסיכוטיים?

מצבים פסיכוטיים יכולים להגיע בכמה מצבים. קיימים מצבים פסיכוטיים שנובעים מתוך הפרעה נפשית כזו או אחרת, קיימים מצבים פסיכוטיים קיצוניים וחולפים, קיימים מצבים פסיכוטיים שנובעים מתוך הפרעות סכיזואפקטיביות וקיימים מצבים פסיכוטיים שנולדים מתוך הפרעות דלוזיות. אנשים שסובלים ממחלות כמו אלצהיימר, אפילפסיה ועוד יכולים גם הם לסבול ממצבים פסיכוטיים, כמו גם אנשים שמשתמשים באופן תדיר באלכוהול ובסמים.

כמו כן, מחלת הסכיזופרניה ידועה בתור מחלה שגוררת אחריה מצבים פסיכותיים רבים, שבאים לידי ביטוי במגוון התנהגויות כמו שימוש באלימות, לדוגמה.

מצבים פסיכוטיים – אבחון ודרכי פעולה אפשריות

מצבים פסיכוטיים מאפיינים חלק לא קטן מהאוכלוסיה, ולכן הם מצריכים התמודדות במגוון דרכים רפואיות פסיכיאטריות שמאפשרות לסובלים מהם לקיים אורח חיים תקין במסגרות השונות. היות ומצבים פסיכוטיים אינם נתפסים בתור מצבים לגיטימיים ונורמטיביים בחברה, הסובלים ממצבים פסיכוטיים מטופלים לא פעם באמצעות כדורים ותרופות שמאזנות אותם ומביאות אותם לכדי רוגע ושלווה. השלב הראשון בדרך למתן טיפול ומענה יעיל למצבים פסיכוטיים הוא כמובן שלב האבחון.

בשלב האבחון יכול הפסיכיאטר לשים את האצבע על מצבים פסיכותיים שמהם עתיד לסבול החולה, ולהעניק לו טיפול הולם במגוון דרכים – מפגשי שיח ושיתוף, קבוצות תמיכה, כדורים ותרופות ועוד.

איך באים לידי ביטוי מצבים פסיכוטיים?

מצבים פסיכוטיים יכולים לבוא לידי ביטוי בכמה וכמה דרכים, כאשר אחת הדרכים המוכרות והנפוצות ביותר הן דרך החושים השונים שלנו. מצבים פסיכוטיים יכולים להוביל את החולה לשמוע רחשים ורעשים שונים, אשר נשמעים גם מבחוץ וגם מבפנים לטענתו. הקולות הללו יכולים להגיע בדמות אנשים שמדברים אל החולה או מדברים על החולה, והם עלולים להוביל אותו לכדי פגיעה אלימה ומסכנת חיים בסביבה שלו.

באשר לחוש הראייה, לעיתים מצבים פסיכוטיים באים לידי ביטוי באמצעות הבחנה בעצמים מסוימים, על אף שהם אינם נמצאים במרחב. כאשר מצבים פסיכוטיים כאלו מתרחשים, יש צורך בבדיקה רפואית מעמיקה יותר, שכן לעיתים מדובר בבעיה רפואית שאינה קשורה בהכרח למצבים פסיכוטיים אלא למצבים בריאותיים אחרים.

חוש המישוש וחוש הריח במצבים פסיכוטיים

מצבים פסיכוטיים יכולים להוביל את החולה לתחושות של עצמים שמטפסים עליו ומטרידים אותו בצורה גופנית. גם תחושות של נמלוליים מאפיינים מצבים פסיכוטיים שקשורים בחוש המישוש, והן לעיתים מאפיינות חולים שצרכו בעבר אלכוהול וסמים בכמויות גדולות. כאשר חוש הריח יבוא לידי ביטוי בזמן מצבים פסיכוטיים, בדומה לחוש הראייה, יעלה הצורך בבדיקה רפואית גופנית במקביל לבירור מצבים פסיכוטיים שכאלו.

מצבים פסיכוטיים – חשיבה שמובילה לכדי מעשים

עוד סיטואציה נפוצה ביותר של מצבים פסיכוטיים היא סיטואציה שבמסגרתה החולה חושב ומדמיין כל מיני דברים, כמו מפגשים עם אנשים מסוימים, קיימים או שאינם קיימים במציאות שלהם. במפגשים הדמיוניים הללו, החולה מקבל מסרים מגבוה אשר מורים לו להתנהג בצורות מסוימות, שכן רק התנהגות מסוימת כזו מצידו תוכל להוביל לגאולה, לדוגמה. לא מעט מצבים פסיכוטיים מאופיינים בדיבור של החולה אל עצמו ואל הסביבה, תוך חזרה על הדברים ש"נאמרו" לו ואת התוצאות שאליהן ההתנהגות שלו יכולה להוביל.

בהתאם למצבים פסיכוטיים שכאלו, לא יכול החולה לנהל שיח ענייני וקונקרטי עם המטפלים שלו, ולכן מצבים פסיכוטיים מסוג זה לרוב אינם מוסברים למטפל על ידי החולה בצורה מובהקת וברורה, דבר שעומד בתור אתגר גדול בפני המטפלים.

קושי בהשתלטות על מצבים פסיכוטיים

מצבים פסיכוטיים מאופיינים לא פעם בהתנהגות תזזיתית של החולה, ולכן קיים קושי בהשתלטות עליו. החולה עלול להיות אלים כלפי המטפלים שמנסים לסייע לו בהתמודדות עם מצבים פסיכוטיים, ואף לגרום לפציעה שלהם או פגיעות אחרות בהם. על מנת להצליח ולהתמודד עם מצבים פסיכוטיים מסוג זה, לא פעם נאלצים המטפלים להשתמש במגוון שיטות הרגעה שונות שיוכלו לאזן בחזרה את המטופל ולסייע לו לצאת ממצבים פסיכוטיים שכאלו.

מצבים פסיכוטיים אולי לא נעלמים, אבל הם בהחלט יכולים לקבל מענה הולם.

מצבים פסיכוטיים יכולים להתפרש על פני כמה שעות בלבד, והם גם יכולים להתפרש על פני ימים ושבועות ארוכים. לעיתים מצבים פסיכוטיים אינם נעלמים באופן מוחלט מחייהם של המטופלים, אבל על ידי טיפול הולם, מתן תרופות תואמות ושיחות ממושכות, הם בהחלט יכולים להופיע בתדירות נמוכה יותר, ולמשך זמנים קצרים יותר.

לא תמיד הטיפול במצבים פסיכוטיים בקרב המטופל נעשים בהסכמה, ולעיתים אין ברירה אלא לכפות על המטופל טיפולים בדמות מתן כדורים או תרופות לשם איזון המצב הנפשי שלהם. עם זאת, כאשר החולים יוצאים ממצבים פסיכוטיים, הם רגועים ושלווים יותר ומסוגלים לתפקד באופן שקול יותר.

השתלבות של חולים עם מצבים פסיכוטיים בחברה ובעולם התעסוקה

היות ואנשים שסובלים מהפרעות נפש לא פעם לא מצליחים להשתלב במסגרות השונות, קיימת השתדלות גדולה שתוכל לאפשר להם להתנהל בצורות שיוכלו לסייע להם בכל אופן להשתלב בהן. מסגרות חברתיות שונות כמו גם מקומות תעסוקה שונים, חורטים על דגלם לשלב אנשים שסובלים מהפרעות נפש שונות, על אף מצבים פסיכוטיים שבהם הם עלולים להיות נתונים. בצל טיפולים אינטנסיביים ומותאמים, יכולים החולים למצוא את עצמם משתלבים במסגרות שמתאימות להם, ולקחת חלק במגוון פעילויות שיכולות להוות עבורם מסגרת נורמטיבית.

אבחון מוקדם וטיפול הולם – המפתח להתמודדות עם מצבים פסיכוטיים

על מנת להצליח ולתת מענה הולם לסובלים ממצבים פסיכוטיים, יש צורך באבחון שלהם ובהכרה של המצב הנפשי שבו הם נתונים. ככל שהאבחון מתבצע בשלב מוקדם יותר, בהמשך לסממנים מסוימים שיכולים להעיד על הימצאות הפרעה נפשית אצל האדם, כך ניתן להצמיד לו טיפול הולם שיכול לאפשר לו קיום של אורח חיים כמה שיותר תקין. טיפול מקצועי הכולל תרופות, קבוצות תמיכה ובמידת הצורך גם אשפוז יומי, יכול להוות מסגרת חשובה בהתפתחות של החולה ובהפחתת מצבים פסיכוטיים שמהם הוא סובל.

מאמרים נוספים באותו נושא:

ד"ר לידיה לרנר פסיכיאטרית מומחית

יצירת קשר

כתובת:

בניין MDC, הברזל 15, רמת החייל ת"א

התקשרו עכשיו:
אימייל:
כל הזכויות שמורות © 2019