דיכאון פסיכוטי

לא פעם אנחנו ממהרים לשלוף את המילה "דיכאון" מהלקסיקון, ולהעלות עולה על שפתותינו. כאשר אחד מהמכרים שלנו מדוכדך או עצוב, אנחנו לא פעם נסיק עליו שהוא "בדיכאון", כאשר מישהו מפורסם נמנע מלהמשיך ולהופיע בציבור, אנחנו יכולים להסיק שהוא אולי "בדיכאון", וסיטואציות נוספות יכולות לגרום לנו לקפוץ למסקנות מיותרות. לצד כל זה, חשוב להבין שדיכאון הוא לא רק הגדרה שניתן להצמיד בכזו קלות לכל אדם, אלא הפרעה נפשית של ממש. לצד הדיכאון קיימת גם הפרעה נפשית של דיכאון פסיכוטי, שמביאה איתה כל מיני מאפיינים ספציפיים יותר לאדם שסובל ממנה.

דיכאון פסיכוטי – במה הוא שונה מדיכאון קליני?

כאשר אנחנו מדברים על דיכאון קליני, אנחנו מדברים על הפרעת נפש שמתאפיינת באנרגיות נמוכות מאוד של האדם הסובל ממנה, של חוסר רצון וחשק לעשייה מכל סוג שהוא, של מצבי עצבות ארוכים, של ראייה באור שלילי את העולם, של אובדנות, תפקוד נמוך, חוסר תיאבון ועוד. כשמדברים על דיכאון פסיכוטי לעומת זאת, מדברים על מאפיינים שכוללים גם חלק מהמאפיינים, רובם או כולם של הדיכאון הקליני, בשילוב עם תסמינים פסיכוטיים אחרים.

תסמינים ומאפיינים של דיכאון פסיכוטי יכולים להופיע אצל אנשים שסובלים מהפרעות נפשיות אחרות, כמו מאניה דיפרסיה, סכיזופרניה ועוד, ובדרך כלל הם יבואו כחלק מאפיזודה חולפת. בחלק מהמקרים דיכאון פסיכוטי ילווה את המטופל לאורך טווח זמן ארוך יותר מאשר האפיזודה החולפת.

כיצד בא לידי ביטוי דיכאון פסיכוטי?

אנשים שסובלים מדיכאון פסיכוטי, בין אם באופן קבוע וכרוני ובין אם באופן ספציפי ונקודתי, הם אנשים שחווים תחושות שאין להם שום קשר למציאות שאותה הם חיים. כפועל יוצא של הדבר, הם עלולים לחשוב כל מיני מחשבות שאינן הולמות את אופי החיים שהם מנהלים, להסיק מסקנות שאינן קשורות לחוויות האמיתיות שלהם ועוד.

דיכאון פסיכוטי הוא מצב שמצריך קבלת טיפול רפואי מטעם פסיכיאטרים מומחים, שיוכלו להעניק למטופלים כלים להתמודדות, לבצע איתם מגוון פעולות על מנת לקרקע את המחשבות שלהם, וכן להעניק להם טיפול תרופתי במידת הצורך.

סיכונים הכרוכים בדיכאון פסיכוטי

ברגע שאדם מסוים סובל מדיכאון פסיכוטי, הוא עלול להפליג עם מחשבותיו למקומות אפלים, שליליים מאוד ואובדניים. כתוצאה מכל אלו, הוא עלול אף לפגוע בעצמו או בסביבה שלו, בצורות שונות ומגוונות – החל מפגיעות מילוליות ועד לפגיעות פיזיות. חלק מהאנשים שסובלים מדיכאון פסיכוטי אף מנסים לשים קץ לחייהם ולהתאבד, והדבר מתרחש לרוב כאשר לא ניתן להם הטיפול הראוי.

נוסף על כך, ברגע שהאדם הסובל מדיכאון פסיכוטי אינו מקבל את הטיפול הראוי, הוא יכול לייצר לעצמו מצג שווא שהמחשבות שלו מייצרות מציאות מדומה, שבעיניו תיתפש כמציאות אמיתית לחלוטין. המציאות הזו, שכוללת לא פעם מחשבות טורדניות לגבי אנשים, מחשבות היפוכונדריות שונות, תחושות אשמה כבדות ועוד, היא מציאות שעלולה לשבש באופן חמור את אורח חייו של המטופל.

אבחון של דיכאון פסיכוטי – האם זה אפשרי?

דיכאון פסיכוטי הוא מצב שאפשר לאבחן, אך על מנת שהאבחון יתבצע בצורה מקצועית וטובה – הוא צריך להיעשות כמובן על ידי פסיכיאטרים מומחים. לא פעם האבחון של דיכאון פסיכוטי לא יוכל להתבצע במפגש אחד בלבד, אלא יתפרש על פני כמה וכמה מפגשים. על מנת לבצע אבחון של דיכאון פסיכוטי, הפסיכיאטרים ינהלו שיח עם המטופל, כמו גם עם בני משפחתו במידת הצורך, ואף יקבל מסמכים המצביעים על הרקע הרפואי שלו שיוכלו לבסס את האבחון ולתת לו רקע יציב להתחלה.

מרגע שאובחן דיכאון פסיכוטי אצל האדם, ניתן להבין גם באיזה שלב הוא נמצא – בשלב התחלתי או בשלב מתקדם. בהתאם לכך יוכל להיות מוצמד לו גם טיפול הולם, שיענה על הצרכים שלו ויעניק לו את הכלים שלהם הוא זקוק.

ניהול אורח חיים תקין לצד דיכאון פסיכוטי

הפרעות נפש ככלל מאפשרות לא פעם לאנשים רבים לנהל אורח חיים תקין לצידן. אורח החיים התקין הזה בא לידי ביטוי באמצעות השתלבות במקום עבודה, הקמת משפחה, לקיחת חלק במפגשים חברתיים ועוד. מקרים של דיכאון פסיכוטי לא פעם יפריעו לאורח החיים התקין, אולם תוך מתן טיפול הולם המטופלים בהחלט יכולים לקבל כלים על מנת להשתלט על ההפרעה ולמתן אותה.

טיפולים פסיכיאטריים בדיכאון פסיכוטי יכולים להתפרש על פני תקופת זמן ממושכת, שאורכת לא פעם שנים רבות, ולפעמים אף מרגע אבחון ההפרעה ולתמיד. ככל ששיתוף הפעולה של המטופל יהיה גדול יותר, כך יוכל הטיפול בדיכאון פסיכוטי להיות יעיל יותר, מהיר יותר ואפקטיבי יותר.

התמודדות עם דיכאון פסיכוטי כחלק ממסגרת או בטיפולים פרטניים

לא מעט אנשים שסובלים מדיכאון פסיכוטי, מאשפזים את עצמם או מאושפזים על ידי בני המשפחה שלהם במוסדות סגורים. במוסדות הסגורים הם מקבלים את המעטפת המלאה שמקיפה אותם מדי יום – מעטפת של אנשי מקצוע, של אנשים שחווים חוויות דומות לשלהם, של פעילויות חברתיות ועוד. לצידם, קיימים גם אנשים שמתמודדם עם דיכאון פסיכוטי במסגרת טיפולים אישיים ופרטניים, שאינם מתקיימים במסגרת מוסדות פתוחים. כמובן שקיימים גם מוסדות עם אשפוזי יום, שמאפשרים כניסה ויציאה חופשית של המטופלים – הכל בהתאם לחומרת המצב שלהם.

ד"ר לידיה לרנר לטיפול בדיכאון פסיכוטי

ד"ר לידיה לרנר עם פסיכיאטרית מומחית, אשר מציעה מגוון אפשרויות טיפול מתקדמות ויעילות לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות שונות. צרו קשר עם המרפאה שלה במספר הטלפון 077-5669132 ותוכלו לתאם את התור הקרוב.

מאמרים נוספים

סימפטומים של חרדה

הפרעת חרדה הינה אחת מסוגי ההפרעות הנפוצות ביותר ואחוז רב מהאוכלוסייה בארץ ובעולם סבלו או סובלים ממנה. זוהי תחושה טבעית המלווה אותנו בכל פעם בו

קרא עוד »

הפרעה טורדנית כפייתית

בסקלה שבין בריאות נפשית תקינה ובין מחלות נפש ניתן לכלול גם מצבי ביניים שונים כמו משברים נפשיים, הפרעות נפשיות ועוד… . אחת מההפרעות הנפשיות הכי

קרא עוד »

כיצד מטפלים באובססיה

זיגמונד פרויד היה מאבי הפסיכואנליטיקה של המאה ה19, הוא סקר לא מעט התנהגויות נפשיות וביצע מחקרים רבים אשר הצליחו לפרט התנהגויות לא רצוניות ומחלות נפשיות

קרא עוד »

תרופות פסיכיאטריות

אנשים רבים ברחבי הארץ וברחבי העולם מתמודדים עם הפרעות נפשיות. ההפרעות הנפשיות האלו מונעות מהם להתנהל בצורה תקינה, לקיים אורח חיים רגיל הכולל חיי זוגיות,

קרא עוד »

מהי מחלה נפשית

בעבר לא היה נהוג כלל לדבר על הנושא הזה, אך ככל שהשנים עוברות ברור לכולנו יותר ויותר שלא מעט אנשים סובלים ממחלה נפשית כזו או

קרא עוד »
ד"ר לידיה לרנר פסיכיאטרית מומחית

יצירת קשר

כתובת:

בניין MDC, הברזל 15, רמת החייל ת"א

התקשרו עכשיו:
אימייל:
כל הזכויות שמורות © 2019