הפרעת אישיות

העולם שלנו מורכב מכל מיני סוגים של אנשים: קיימים אנשים בריאים, אנשים חולים, אנשים בריאים שעם הזמן יאלצו להתמודד עם מחלות מסויימות, ואנשים שנולדו עם מחלה אך יבריאו בהמשך ויוכלו לאפשר לעצמם להנות מאורח חיים תקין. כאשר אנחנו מדברים על בריאות וחולי, אנחנו מדברים הן על מחלות גופניות ופיזיות והן על הפרעות נפשיות שעלולות למנוע מהאדם לחיות כפי שהוא היה רוצה, או כפי שראוי היה שיחיה. הפרעת אישיות, לדוגמה, היא הפרעה מוכרת מאוד בתחום הפסיכיאטריה, ובמאמר הקרוב נספר לכם עליה קצת יותר.

הפרעת אישיות – מה הכוונה?

לפעמים אנחנו מזהים התנהגות חריגה אצל החברים או בני המשפחה הקרובים שלנו, ומנסים להבין מהם מה קורה בחייהם שגורם להם לחוש את התחושות שמובילות אותם לכדי שינוי ההתנהגות שלהם. כמובן שממצבים כאלו, שבדרך כלל מעידים על תקופות לחוצות או עמוסות יותר, לא ניתן להסיק שמדובר על הפרעת אישיות שמלווה את אותם אנשים. אז מתי כן אפשר להצביע על הפרעת אישיות שקיימת אצל אדם מסוים?

אנשים שסובלים מהפרעת אישיות מתנהלים בצורה שונה מאנשים לחוצים או עמוסים באופן תקופתי

ובכן, הפרעת אישיות מביאה איתה מגוון מחשבות והתנהלות התנהגותית שמתפרשת לאורך זמן רב. אותם אנשים שסובלים מהפרעת אישיות, יתקשו בדרך כלל לתפקד בצורה טובה בזמן מצבי לחץ, או להשתלב בצורה טובה במצבים חברתיים שונים. אנשים שסובלים מהפרעת אישיות הם אנשים שהשגרה המוכרת טובה להם, ומסייעת להם לשמור על מסגרת התנהגותית קבועה, ושינויים מכל סוג מלחיצים אותם וגורמים להם להתכנס בתוך עצמם.

כמו כן, אנשים שסובלים מהפרעת אישיות עלולים לסבול מתחושות גדולות של חרדה ודיכאון, כמו גם לפתח התמכרויות שונות לסמים, אלכוהול ולדברים נוספים, ולסבול מהתקפים פסיכוטיים. נוסף על הנזק שהם גורמים לעצמם, שלא בשליטתם, הם עלולים גם לגרום למצוקה גדולה בקרב האנשים שסובבים אותם.

איך מאבחנים אנשים עם הפרעת אישיות?

הפרעת אישיות היא עניין שיכול להיות מאובחן אך ורק על ידי פסיכיאטר מקצועי ומנוסה. ניתן להסיק שאדם מסוים סובל מהפרעת אישיות בהתאם להתנהגויות לא גמישות מצידו, מתוך תבניות שהוא משייך לעצמו ומסגרות שהוא חי בתוכן. ניתן לאבחן הפרעת אישיות בקרב נערים ונערות מתבגרים, ובהתאם לאם ההתנהגויות שלו מובילות לכדי מצוקה או פגיעה במצבים שונים שבין האדם לבין עצמו, בין האדם לסביבה החברתית שלו והן בין האדם לבין סביבת העבודה שלו.

הפרעת אישיות והפגיעה שלה בחיים התקינים של האדם

הפרעת אישיות מתאפיינת בכמה וכמה מישורים שיכולים לסייע באבחון ההפרעה בקרב אדם מסוים. באופן כללי, התנהלויות והתנהגויות אנושיות שחורגות בצורה בולטת במיוחד מהנורמות החברתיות של הסביבה, הן אלו היכולות להעיד על הפרעת אישיות. מצבים כמו תפישה עצמית או תפישת האחר, תגובות רגשיות קיצוניות, תפקוד עצמי שנוי במחלוקת ועוד הם מצבים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת אישיות.

בנוסף, ייבדק הקשר בין התנהגויותיו של האדם לבין עברו מבחינה רפואית – האם הוא נחבל בראשו בסיטואציה כזו או אחרת, האם הוא עושה שימוש בתרופות מסוימות שעלולות לפגוע בשיקול דעתו ועוד. ככל שישללו הכיוונים הללו, ויימצא כי התנהגויותיו של האדם נובעות אך ורק מעצם קיומו ולא משום גורם חיצוני כזה או אחר, אפשר יהיה להגיע למסקנה שמדובר על הפרעת אישיות.

סוגי הפרעת אישיות

הפרעת אישיות היא מטריה רחבה שכוללת בתוכה לא מעט סוגים של הפרעת אישיות. הסוגים השונים של הפרעת אישיות מסווגים על פי אשכולות שונים, שכל אשכול מכיל בתוכו הפרעת אישיות עם מאפיינים שונים וסממנים שונים.

אשכול א' – הפרעות אישיות מוזרות/אקצנטריות

תחת אשכול זה נמצאות הפרעות אישיות מסוג הפרעת אישיות פרנואידית, כמו גם הפרעת אישיות סכיזואידית וגם הפרעת אישיות סכיזוטיפלית. הפרעת אישיות פרנואידית, לדוגמה, היא הפרעת אישיות שתגרום לאדם הסובל ממנה לחוש תחושות גדולות של חוסר אמון בסביבה האנושית שמקיפה אותו, ולכן רוב הזמן התנהגותם תלווה בתחושות רוגז גדולות.

הפרעת אישיות סכיזואידית היא הפרעת אישיות שתגרום לאדם לא להיות מעוניין בקשרים חברתיים מכל סוג שהוא, בדגש על קשרים חברתיים הכוללים אינטימיות. אנשים אלו מאופיינים ברצון גדול להתבודד, וכן בקושי לחוש רגשות שונים. לעומת מה שהם מחצינים כלפי חוץ, בתוכם מתחולל עולם שלם של חוויות. הפרעת אישיות סכיזוטיפלית, האחרונה באשכול זה, היא הפרעה שמשלבת בין החשדנות והקושי הגדול סביב יצירת יחסים חברתיים, לבין קשיים קוגנטיבים ולימודיים שונים.

אשכול ב' – הפרעות אישיות דרמטיות/אמוציונליות/לא יציבות

תחת אשכול זה נמצאים ארבעה סוגים של הפרעת אישיות, והם הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, הפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות היסטריונית והפרעת אישיות נרקסיסטית. הפרעת אישיות אנטיסוציאלית מביאה איתה התנהגויות שלא מביאות בחשבון את הצד השני במערכת היחסים, ואנשים הסובלים ממנה מתנהגים לא פעם בתוקפנות ואימפולסיביות.

הפרעת אישיות גבולית היא הפרעת אישיות שבמסגרתה מתקשה הסובל ממנה להגיע לכדי יציבות רגשית, דבר שבא לידי ביטוי הן במערכות יחסים, הן בהתנהגויות אימפולסיביות וקיצוניות, הן בתחושות של ריקנות והתנהגות אובדנית, הן בכעסים קיצוניים שאינם הולמים את המצב ועוד.

המשך הפרעות אישיות של אשכול ב'

הפרעת אישיות היסטריונית גם היא נמצאת תחת אשכול ב' של הפרעת אישיות, והיא הפרעה שגורמת לאנשים הסובלים ממנה להתנהגויות פאתוסיות ומוחצנות, שמלוות לא אחת בפתיינות ופרובוקטיביות במובן המיני.

האחרונה מבין ההפרעות האישיות באשכול ב' היא הפרעת אישיות נרקסיסטית. הפרעה זו מלווה בחשיבות עצמית גבוהה מאוד בקרב הסובל ממנה, וברצון גדול ותשוקה חזקה להערצה. אנשים אלו מפנטזים לא פעם על מעמדות גבוהים, הצלחות ומראה חיצוני מעולה, ופנטזיות אלו לא אחת גורמות להם לנצל ולרמוס את האנשים שנמצאים מסביבם. מאפייני הפרעת אישיות זו דומים למאפייני נרקסיזם לגיטימיים אשר נפוצים בעיקר אצל בני נוער בגיל ההתבגרות, אך יש הבדלים מובהקים ביניהם, בעיקר בכל הנוגע לעוצמת המאפיינים, שכיחותם ומשך הזמן שלהם.

אשכול ג' – הפרעת אישיות שקשורה לחרדה/פחד

אשכול זה כולל תחתיו שלושה סוגים נוספים של הפרעת אישיות. הראשון מביניהם הוא הפרעת אישיות נמנעת, אשר מתאפיינת בעיקר בחיי התבודדות שנובעים מתוך הרגישות הלא פרופורציונאליות שלהם לדחייה. אנשים הסובלים מהפרעת אישיות זו מעוניינים להקיף את עצמם בחברים, במקביל לביישנות הגדולה שמאפיינת אותם, אך הם מבקשים לקבל מעין הבטחות לאי דחייה מצידם בטרם הם מתמסרים למערכת היחסים, אם בכלל.

סוג נוסף של הפרעת אישיות ששייך לאשכול ג' הוא הפרעת אישיות תלותית. הפרעת אישיות זו מובילה את האנשים הסובלים ממנה לכדי אי נטילת אחריות על מרכיבים שונים באורח החיים שלהם, העברת האחריות הזו לאנשים אחרים הסובבים אותם, ורצון חזק להיות מוקפים ולא בודדים.

הפרעת אישיות טורדנית כפייתית

האחרונה באשכול ג' היא הפרעת אישיות טורדנית כפייתית. מדובר על הפרעה שגורמת לאדם הסובל ממנה לרצות לשלוט בסביבתו, כמו גם להתעסק בפרטים שוליים בחייו. מאפיינים אלו מונעים ממנו להתנהל בצורה תקינה בכל הנוגע למערכות יחסים, הן עם אנשים אחרים והן עם עצמם.

קיימים סוגים נוספים של הפרעת אישיות אשר מתאפיינים במגוון קווי דמיון להפרעות שתוארו, אך גם במאפיינים נוספים שלא צוינו כאן.

מאמרים נוספים באותו נושא:

ד"ר לידיה לרנר פסיכיאטרית מומחית

יצירת קשר

כתובת:

בניין MDC, הברזל 15, רמת החייל ת"א

התקשרו עכשיו:
אימייל:
כל הזכויות שמורות © 2019